Wednesday, November 28, 2012

Confuse??? (Part III)~Cuka Epal

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Wednesday, November 28, 2012 10 comments Links to this post
Assalammualaikum semua,

Entri kali ni ahkak ZI nak continue story confuse ahkak ZI lagi.

Boleh?

Kalau tak boleh pun, apa uols boleh buatkan...baca je la apa yang ahkak ZI merapukan ni hik...hik...~kijam!

Mesti ada yang interested nak tau apa kesudahannya kes Cik P ahkak ZI yang mengada2 buat perangai tu kan?

Tungguuuuuu....

Ahkak ZI reserve untuk entry akan datang.

Buat suspen sket he..he...~suspen la sangatttt!!!

Mungkin ada yang confuse apa kaitan cuka epal dengan story confuse ahkak ZI yang confuse sebab dah lebih 2 bulan Cik P tak datang menziarah~dei!berapa banyak confuse daaaaa....

Sebenarnya selain daripada possibility ahkak ZI conceive, ahkak ZI tertanya2 adakah minum cuka epal boleh mempengaruhi jadual kedatangan Cik P?

Sebab sebelum ni ahkak ZI tak de pula apa2 masalah problem dengan Cik P.

Tiap2 bulan mesti datang macam bangla jual karpet kutip utang he...he...~motif kaitkan bangla jual karpet dalam story ni 

Sebelum tu ahkak ZI actually baru start amalkan minum cuka epal, brand Kemal Kukrer dari Turki macam gambar kat bawah ni.

Ahkak ZI sebenarnya cuba nak bakar lemak2 berlebihan kat badan ahkak ni dengan minum cuka epal.

Kenkonon nak slim la skettt....~tolong jangan gelak wokeyyy!

Biasanya, pagi2 sebelum breakfast, ahkak ZI bancuh cuka epal ni  air dan campur dengan madu.

Sedap gak rasanya. 

Masam2 manis.

Tak de la rasa masam extreme macam pati buah delima yang ahkak ZI pernah minum dulu.

Fuh!Punyalah masam sampai bila masuk mulut terus terloncat2 ahkak ZI menahan kemasaman.

Gelak abang korang tengok muka ahkak ZI berkerut seribu cuba nak menghabiskan pati delima tu.

Ahkak ZI sebenarnya tak ingat samada masa bulan pertama ahkak start minum cuka epal ni Cik P datang ke tidak.

Ahkak ZI try google samada minum cuka epal ini boleh delay kedatangan Cik P.

Tambah confuse lak jadinya.

Ada kata cuka epal ni, tak akan delay Cik P.

Cuma dia boleh slow down heavy period.

Cuka epal juga boleh membantu regulate period yang tak teratur.

Ahkak ZI stop dulu minum cuka epal bila Cik P delay.

Apa2pun, ahkak ZI percaya cuka epal memang banyak khasiat dan kebaikannya jika diamalkan.

Kalau tidak, tak kan lah cuka epal terpilih salah satu daripada makanan sunnah kan?


Monday, November 26, 2012

Confuse??? (PartII)~Jumpa Doktor Muda

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Monday, November 26, 2012 4 comments Links to this post
Assalammualaikum yang...

Hari ni ahkak ZI nak sambung balik story confuse ahkak ZI.

Endingnya ahkak ZI dah tahu...jeng..jeng...jeng...

Tapi biarlah ahkak ZI simpan dulu untuk entry yang seterusnya.

Sabar ya yang!

Walaupun Cik P The Vogue ahkak ZI tak muncul2 gak dah lebih dari 2 bulan, ahkak ZI tak de la over excited dik.

Sementelah pulak UPT memanjang negatif.

Tak macam zaman dulu2.

Period belum delay pun dek kerana kengkonon ada simptom2 orang pregnant, terus je buat UPT.

UPT kit ni toksah cakap lah, dah beratus duit membelinya.

Rupanya2 Cik P nak datang melawat.~hu...hu...

Sendiri frust menonggeng!

La ni ahkak ZI lebih cool!~hik..hik...gedix!

Dek kerana Cik P dah delay, pinggang pun sakit2, perut pun rasa sengal2 dan buncit semacam~eh!bukan perut buncit ni dah lama ke? huwaaaa!~so ahkak ZI amik keputusan, jumpa tuan doktor.



Abang korang cadangkan pegi Klinik Dr. Hamid Arshat sebab dulu ahkak ZI pernah buat treatment dan kena operate kat situ.

Tapi, jauhlah pulak dari rumah ahkak ZI.

Lagipun, kat situ parking punyalah susah.

Nak pergi klinik doktor cina yang ahkak ZI pernah story dulu, tak nak luka lama berdarah kembali!~uwek! terluka la sangattt!

So,Ahkak ZI decide pergi Klinik P kat depan umah ni jer.

1st time pergi kat klinik ni.

Cadangnya nak buat ultrasound.

So, abang korang dengan setia hati temankan ahkak ZI pergi klinik.


Lepas isi borang registration, ahkak ZI pun duduk lepak tunggu nama dipanggil.

Tak ramai orang menunggu.

Ada sorang lelaki + ahkak ZI. Dua orang la.

Tunggu punya tunggu, patient lelaki tadi tak dipanggil2 pun.

Tunggu lagi.

Ada seorang lagi patient lelaki masuk.

Tunggu lagi.

Mana lak tuan doktor ni?

Tup..tup..ada seorang pompuan muda masuk tergesa2 straight ke bilik doktor.

Oh...itu agaknya doktor.

Dia pergi breakfast kat restoren mamak sebelah klinik ni kot.

Nama patient lelaki pertama tadi dipanggil.

Masuk kejap je bilik doktor, dah keluar balik.

Mengikut firasat ahkak ZI yang dah lama bekerja ni, mamat tu mungkin nak amik MC je!

Ah!Tak kisah lah kan.

Jangan nak kepochi!

Then, nama ahkak ZI dipanggil.

Masuk2 bilik doktor, tengok doktor,hmmm!!Mudanya doktor. Cam student U jer!

Soalan pertama: "Apa problem yang?"

Yang? Hmmmm....


Mungkin doktor try nak beramas-mesra dengan panggilan macam tu.

Sepanjang sesi consultation, ber-yang-yang je dengan ahkak ZI.

Tapi, minta maaflah.

Pada ahkak ZI, nampak kurang professional bila doktor address patient begitu.

Ah!Tak kisahlah.

Asalkan jangan panggil ahkak ZI hoi!hoi!sudah!

So, ahkak ZI pun mengadulah pada doktor muda ni problem ahkak ZI.

Doktor pun tanyalah soalan2 lazim~bila last Cik P datang, period cycle,  period regular tak, berapa tahun TTC, fertility treatment yang pernah buat, kos treatment bla..bla..bla..

Then, buat UPT.

Result tetap negatif.

Last2 doktor muda cakap : "Tunggu lagi satu bulan, kalau masih tak period datang balik klinik."

Ahkak ZI tanya : "Tak boleh buat ultrasound ke?"

Jawap doktor muda : "Tak perlu. Tunggu sampai bulan depan kalau tak period juga."

Untuk sakit2 pinggang ni doktor muda kata mungkin ahkak ZI ada angkat barang berat.

Memanglah dalam minggu tu, ahkak ZI banyak buat kerja angkat-mengangkat sebab menguruskan kenduri kahwin adik ahkak ZI.

Tapi, sakit pinggang ahkak ZI ni start semenjak period ahkak ZI delay.

Bukan dalam minggu tu aje.

Doktor muda nak bagi panadol je untuk sakit pinggang sebab tak berani nak bagi ubat2 lagi takut ahkak ZI conceive.

Ahkak ZI cakap kalau panadol je, tak payah bagilah. Sebab ahkak ZI boleh cari sendiri.

So, to cut the story short~walaupun sebenarnya dah panjang berjela! lepas bayar RM25, ahkak ZI balik je la.

Ahkak ZI sedikit terkilan sebab selain tak dapat buat ultrasound, doktor muda tu tak check langsung perut ahkak ZI ni.

Pegang pun tidak, tekan pun tidak, cuit pun tidak.

Rasa2nya ini mungkin kali pertama dan terakhir ahkak ZI pergi klinik ni!~merajuk la kononnnn!!!

Rupa2nya masa ahkak ZI pergi toilet untuk dapatkan spesimen air kumbahan untuk UPT, abang korang sempatlah berborak2 dengan doktor muda tu.

Actually, doktor sebenar klinik tu tak de. Bercuti agaknya.

Doktor muda tu cuma doktor pengganti@temporary@LOCUM je!

Hmmm... patut laaaaa........




p/s Need a second opinion!


Wednesday, November 21, 2012

Confuse???

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Wednesday, November 21, 2012 5 comments Links to this post

Jeng..jeng..jeng....

Nampak tak? Nampak tak?

Ada gaya Diana Danielle tayang UPT kit dia selepas berjaya bunting pelamin tak?

Ada beza ahkak ZI oooiii!!!

DD punya hok yang mahal tu, Ahkak ZI punya UPT kit murah hu...hu...

DD punya result ada 2 line, Ahkak ZI punya 1 line jer!

Sabar je la...

Sebenarnya Ahkak ZI tengah confuse yang teramat ni.

Ini adalah kerana sampai saat ketika entry ini ditaip, Cik P masih tak datang melawat Ahkak ZI.

Dah lebih 2 bulan, Cik P tak berkunjung tiba.

Sebelum ini tak pernah pulak Cik P buat perangai lagu ni.

Paling lewat pun,beberapa hari je.

Tak de la makan bulan.

Itu pun jarang2 dan kadang2,~ceh!macam Nujum Pak Belalang lak!

Tapi most of the time, belum pun cukup sebulan, Cik P dengan lenggang lengguknya datang menjenguk walaupun tak diundang!

Kadang2 dalam satu purnama sampai 2 kali datang.

Kalah Bangla jual karpet datang kutip utang!

So, bila Cik P tak datang, macam biasa, kenalah check air kumbahan.

Masuk UPT kit yang dalam gambar kat atas tu, dah 4 kali Ahkak ZI test.

Tapi semua result sama je, fail!~hu...hu...hu...

Tu yang Ahkak ZI confuse ni!

Dulu ada kes masa Cik P lambat datang beberapa hari,  perut pun kembung semacam, Ahkak ZI pun pergilah check.

Tapi Doc tu cakap, masalah hormon dan badan Ahkak ZI ni banyak angin!

So, dia bagi ubat buang angin je!

Tak pe la, nanti Ahkak ZI pergi jumpa doktor untuk menghilangkan ke'confuse'san Ahkak ZI.

Tunggulah update dari Ahkak ZI ya.~kalau sudi la hi..hi..

Wednesday, November 14, 2012

Redha Tapi Belum Cukup Tabah

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Wednesday, November 14, 2012 12 comments Links to this post
Sekarang ni macam2 musim.
Musim cuti sekolah.
Musim hujan.
Musim banjir.
Musim kenduri kahwin.

Sabtu lepas Ahkak ZI attend satu majlis.
Anak keponakan abang korang nak bertunang.
Dah dijemput.
Kita pun datang je la kan.
Kalau ikutkan hati, malas~huaarggghhhh!!!
Musim2 hujan ni lagi best kalau dapat berkubang berlengkar atas katil hi...hi...~gediknya!

Kat majlis tu mestilah ada orang bawa baby kan.
Adalah sorang baby girl tu yang sangat chubby dan cute yang dipegang oleh nenek dia.
Memang geram betul tengok!
Rasa cam nak gigit2 je pipi dia yang gebu tu he...he...

Kebetulan Ahkak ZI duduk sebelah nenek dia.
Ahkak ZI pun agah2 la baby girl tu.
Gu..gu...ga..ga...

Biras Ahkak ZI yang duduk bersimpuh depan Ahkak ZI sound..
"Hai! Tak kan tengok je...Bila lagi?"

Biras yang sorang ni memang Ahkak ZI selalu cuba nak mengelak dari berjumpa.
Bukan apa, malas nak dengar soalan bodoh dari dia.

Pernah satu masa dia sound Ahkak ZI.
"Ni bila lagi ni?Tak kan berdua je?"

Ahkak ZI tak kisah sangat soalan bodoh tu.
Dah biasa.
Orang lain pun pernah tanya juga soalan bodoh cam ni.

Tapi yang Ahkak ZI tak berkenan adalah nada dan mimik muka dia tanya soalan tu.
Macam marahkan Ahkak ZI sebab tak ada anak.
Seolah2 macam Ahkak ZI sengaja tak nak anak!
Seolah2 macam Ahkak ZI ni lebih suka hidup berdua dari beranak!

Ahkak ZI hanya mampu geleng kepala sambil tersenyum dan menjawab:
"Dah tak tahu nak jawab macamana lagi dah!"

Atau dalam ertikata lain:
"Bodohnya soalan ko!"

Berbalik pada insiden dengan baby girl tu, Ahkak ZI hanya diam.
Kerana Ahkak ZI rasa itu yang terbaik pada saat dan suasana ketika itu.
Diam menahan perasaan!

Dan akibatnya, airmata Ahkak ZI start bergenang..hu...hu...
Sedaya upaya Ahkak ZI cuba menahan agar tak menitis.
Supaya orang sekeliling tak tahu Ahkak ZI menangis.

Nasib baiklah nenek baby girl tu cakap sesuatu yang dapat melegakan hati Ahkak ZI.
"Tak pe la. Belum ada rezeki lagi."

Agaknya nenek baby girl tu nampak airmata Ahkak ZI yang bergenang.
Dia cuba berborak2 dengan Ahkak ZI pasal baby girl tu.

Ahkak ZI hanya mampu tersenyum.
Senyum dalam tangisan!

Balik dari majlis, hati Ahkak ZI masih berbuku.
Semasa solat Asar, airmata tak dapat ditahan2 lagi.
Mengalir deras macam empangan pecah.
Selebat air hujan yang mencurah2 ketika itu.



Kepada Allah SWT, Ahkak ZI mengadu.
Kepada Allah SWT, Ahkak ZI luahkan segala yang terbuku.
Kepada Allah SWT, Ahkak ZI memohon kekuatan diri.
Kepada Allah SWT, Ahkak ZI memohon kesabaran hati.

Ahkak ZI sangka tempoh hampir sedekad menanti zuriat impian, Ahkak ZI sudah semakin redha.

Mungkin Ahkak ZI redha tapi belum cukup tabah dan kuat menghadapi soalan2 bodoh camtu!

Alhamdulillah..selepas mengadu kepada Allah SWT, hati Ahkak ZI semakin tenang.
Airmata sendu pun sudah berhenti mengalir.

Ya Allah, Ya Rabbi, Ya Tuhanku...
Kau tanamkanlah dalam hatiku sifat tabah dan sabar untuk menghadapi segala ujianMu.
Sesungguhnya hanya Engkau Yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku!



 








Wednesday, November 7, 2012

Pengorbanan Seorang TTC

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Wednesday, November 07, 2012 12 comments Links to this post

Salam Aidil Adha!

Sorilah, baru ari ni ada kesempatan nak ucap selamat dan seterusnya update blog ahkak ZI ni.

Kepada yang buat korban-lembu,kambing,unta-TAHNIAH Ahkak ZI ucapkan.

Semoga ibadah korban anda diterima dan diberkati oleh Allah SWT. Amin!

Bila sebut bab korban2 ni, pada insan2 terpilih adik2 TTC ni, pengorbanan adalah sesuatu yang sinonim.

Sebenarnya pelbagai bentuk pengorbanan yang perlu dilakukan oleh adik2 TTC.

Hanya adik2 TTC yang mengetahui dan mengerti!

1. Korban Wang Ringgit

Orang cakap wang ringgit bukanlah segala2nya.

Wang ringgit tidak menjamin kebahagiaan.
 
Tapi dalam proses TTC wang ringgit adalah satu pengorbanan yang perlu dilakukan oleh pasangan2 yang mendambakan kehadiran zuriat impian.

Kos rawatan kesuburan seperti IVF, IUI memang memerlukan pengorbanan wang ringgit yang banyak.

Itu belum masuk lagi, pemakanan2 tambahan seperti Biodex, Jamu Mak Dara, Bidadari etc..etc...

Tambah lagi kalau pergi rawatan tambahan alternatif seperti rawatan tradisional, mengurut, refleksologi, akupuntur etc..etc..

Pendek kata, apa saja ikhtiar akan diusahakan walaupun ratusan malah ribuan wang ringgit perlu dikorbankan semata-mata untuk mendapatkan zuriat impian.

2. Korban Masa dan Tenaga

Selain daripada wang ringgit, pengorbanan masa dan tenaga juga perlu dilalui oleh adik2 TTC. 

Kalau yang bekerja, kadang2 cuti tahunan banyak dihabiskan untuk pergi mendapatkan rawatan kesuburan. 

Turun-naik tangga, keluar-masuk hospital, klinik, itu perkara biasa untuk adik2 TTC.

Demi untuk mendapatkan zuriat impian, kadang2 adik2 TTC sanggup pergi je ke mana ceruk rantau.

Kat mana je dengar orang- bomoh, pengamal perubatan traditisional, tukang urut etc- yang boleh membantu, adik2 TTC sanggup berkorban masa dan tenaga travel jauh2 untuk mendapatkan rawatan.

3. Korban Rasa

Demi mendambakan zuriat impian, adik2 TTC sanggup mengorbankan rasa.

Rasa apa? 

Rasa sedap ;-) ~Ha!Apsal senyum2 tu?~

Maksud ahkak ZI, rasa sedap lidah dan tekak la.

Macam2 ubat, air, pil, buah2an, herba2 etc..etc.. yang sanggup adik2 TTC telan.

Rasa pahit+payau+masam+manis, pendekata seribu-satu rasa dah masuk kat tekak adik2 TTC kan.

4. Korban Body

Korban body?

Amboi!Terangkat kening korang bila ahkak ZI tulis korban body ya.

Baca dulu sampai abis..sayang ooooiiii!!!

Maksud ahkak ZI, dek kerana dah bermacam hormon, ubat masuk kat body adik2 TTC, suka-tak suka ada perubahan pada bentuk,lekuk-liuk body adik2 TTC kan.

Kalau dulu bentuk body macam biola. Sekarang dah macam double bass!!~huaaa!!!!pengalaman sendiri!~

Kalau dulu timbang badan, jarum penimbang pun segan nak gerak. Sekarang, pandang penimbang pun tak berani!

Kalau dulu, boleh bergaya dengan baju kebaya ketat. Sekarang, sorry laaa...spare tyre kat sana-sini!


5. Korban Perasaan

Dalam banyak2 pengorbanan, yang ni susah sikit.

Sapa2 yang termasuk dalam group TTC, tahulah apa yang ahkak ZI maksudkan.

Muka kena tebal.

Telinga kena tuli.

Mulut kena kunci.

Walaupun hati menangis...

Adik2 TTC kena jadi manusia tak lut sindiran, cacian, umpatan.

Hati kena kering, keras macam batu.


Apa2 pun, segala bentuk pengorbanan yang adik2 TTC perlu lakukan, semuanya untuk satu tujuan. 

Mendapatkan zuriat impian yang diimpikan.

Semoga pengorbanan yang adik2 TTC lakukan mendapatkan keredhaan Allah SWT sebagaimana korban yang dilaksanakan pada Hari Raya Aidil Adha.

 

Zuriat Impian Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea