Monday, December 17, 2012

Masih Ada Sinar Harapan :-)

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Monday, December 17, 2012 8 comments Links to this post
Memang Ahkak ZI akui.

Ahkak ZI dah slow down sikit dalam bab2 usaha TTC ni.

Last treatment TTC yang Ahkak ZI buat, last year.

Macam yang Ahkak ZI story dalam entry Doktor Bukan Tuhan!

Lepas daripada tu, langsung Ahkak ZI stop!

Ada la mak Ahkak ZI bagi serbuk kurma dari Mekah.

Pak sedara Ahkak ZI baru balik dari umrah tolong belikan.

Anak pak sedara Ahkak ZI ni pun TTC juga.

Ahkak ZI ambil je tapi tak makan pun!

Lately, Ahkak ZI ada amalkan minum cuka epal.

Tapi itu pun nawaitu utama nak kuruskan badan!

Lepas Cik P Ahkak ZI tingtong, Ahkak ZI makan pil asid folik balik.

Itu pun on-off je!

Ikhtiar Ahkak ZI, hanya doa dan bersedekah!

Ntah la dik...

Give-up?

Mungkin juga....

Pasrah?

Agaknya...

Redha?
 
Dah lama....

Ahkak ZI tau.

Doa tanpa usaha pun tak boleh juga.

Tapi, Ahkak ZI hanya cuba menjadi realistik!

Realistik bukan plastik!

Salah ke?



Tapi baru2 ni Ahkak ZI berkesempatan bersembang2 dengan seorang kenalan dalam satu kursus.

Dia seorang Dr...errr..bukan doktor perubatan tapi doktor PHD.

Terkeluarlah cerita, dia telah dikurniakan Allah rezeki zuriat dalam usia lewat 40'an.

47 years old to be exact!

Subhanallah!

Actually this is her second baby from her second marriage.

Baby yang pertama umur tak panjang.

Komplikasi jantung, meninggal lepas lahir.

Selepas 1st baby tu meninggal, beliau dan suami berserah kepada Allah jika diberikan zuriat lagi.

Kun-Fa-Ya-Kun!

Dia pun tak sangka diberikan Allah rezeki anak sekali lagi di dalam usia begitu.

Alhamdulillah! Baby yang kedua ini sihat, sempurna dan sangat comel!

Bila dengar cerita kenalan ni, seolah2 Ahkak ZI macam diberi suntikan semangat semula!

Tiada yang mustahil jika Allah SWT berkehendakkan!

Friday, December 14, 2012

Confuse??? (Part IV)~The Ending....

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Friday, December 14, 2012 3 comments Links to this post
Assalammualaikum dan salam Jumaat semua...

Sorilah sebab baru hari ini Ahkak ZI ada kesempatan nak mengupdate citer confuse Ahkak ZI yang lepas.

Harap tak basi lagi lah ya...


Cukup lah setakat 4 part je stori confuse Ahkak ZI.

Kang sequel tak abis2, boring lak korang baca kan..

So alkisahnya pada hari Jumaat, 23/11/2011 iaitu sehari sebelum 10 Muharram, Ahkak ZI ni pun buatlah posa sunat Muharram.

Ya lah...itulah salah satu cara nak kumpul saham akhirat kan.

So, dipendekkan citer, 2 jam sebelum buka posa, terasa lak nak kadar hajat kecik.

Kemudian Ahkak ZI ternampak lah brownish spotting kat seluar kecik Ahkak ZI.

Eh!Confuse jap...Cik P nak datang ke ni?

Sebab biasanya camni la peel Cik P kalau baru2 nak datang.

Malu2 lak nak tunjuk muka.

So camne ni?

Nak teruskan posa ke tidak ni?

Lagi 2 jam je nak buka, rugi lak rasa.

Tapi kalau Cik P datang, teruskan posa pun tak guna gak.

So, apa keputusan Ahkak ZI?

Jeng..jeng...jeng....

Ahkak ZI dalam dilemma.

Setelah Ahkak ZI bulatkan hati, tekad dan semangat, Ahkak ZI buat keputusan yang amat berat ni!

Ahkak ZI pun belasah jer la nasi ayam dara yang abang korang tolong bungkuskan lepas balik solat Jumaat tadi..hu..hu...hu..

Perut pun sedang elok berkeroncong..la..la...la..la...

 Cik P dah datang.

So, tempoh mogok lebih 2 bulan Cik P dah berakhir.

Ahkak ZI buat conclusion, mungkin Cik P ting-tong sebab perubahan hormon Ahkak ZI bila amalkan minum cuka epal seperti dalam entry yang lepas.

Boleh?



p/s Dalam tempoh beberapa hari, Cik P masih malu2 nak keluar. 1st day tak heavy mcm selalu. Brownish spotting jer. Ahkak ZI terus confuse...huwaaaa!!!

Wednesday, November 28, 2012

Confuse??? (Part III)~Cuka Epal

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Wednesday, November 28, 2012 10 comments Links to this post
Assalammualaikum semua,

Entri kali ni ahkak ZI nak continue story confuse ahkak ZI lagi.

Boleh?

Kalau tak boleh pun, apa uols boleh buatkan...baca je la apa yang ahkak ZI merapukan ni hik...hik...~kijam!

Mesti ada yang interested nak tau apa kesudahannya kes Cik P ahkak ZI yang mengada2 buat perangai tu kan?

Tungguuuuuu....

Ahkak ZI reserve untuk entry akan datang.

Buat suspen sket he..he...~suspen la sangatttt!!!

Mungkin ada yang confuse apa kaitan cuka epal dengan story confuse ahkak ZI yang confuse sebab dah lebih 2 bulan Cik P tak datang menziarah~dei!berapa banyak confuse daaaaa....

Sebenarnya selain daripada possibility ahkak ZI conceive, ahkak ZI tertanya2 adakah minum cuka epal boleh mempengaruhi jadual kedatangan Cik P?

Sebab sebelum ni ahkak ZI tak de pula apa2 masalah problem dengan Cik P.

Tiap2 bulan mesti datang macam bangla jual karpet kutip utang he...he...~motif kaitkan bangla jual karpet dalam story ni 

Sebelum tu ahkak ZI actually baru start amalkan minum cuka epal, brand Kemal Kukrer dari Turki macam gambar kat bawah ni.

Ahkak ZI sebenarnya cuba nak bakar lemak2 berlebihan kat badan ahkak ni dengan minum cuka epal.

Kenkonon nak slim la skettt....~tolong jangan gelak wokeyyy!

Biasanya, pagi2 sebelum breakfast, ahkak ZI bancuh cuka epal ni  air dan campur dengan madu.

Sedap gak rasanya. 

Masam2 manis.

Tak de la rasa masam extreme macam pati buah delima yang ahkak ZI pernah minum dulu.

Fuh!Punyalah masam sampai bila masuk mulut terus terloncat2 ahkak ZI menahan kemasaman.

Gelak abang korang tengok muka ahkak ZI berkerut seribu cuba nak menghabiskan pati delima tu.

Ahkak ZI sebenarnya tak ingat samada masa bulan pertama ahkak start minum cuka epal ni Cik P datang ke tidak.

Ahkak ZI try google samada minum cuka epal ini boleh delay kedatangan Cik P.

Tambah confuse lak jadinya.

Ada kata cuka epal ni, tak akan delay Cik P.

Cuma dia boleh slow down heavy period.

Cuka epal juga boleh membantu regulate period yang tak teratur.

Ahkak ZI stop dulu minum cuka epal bila Cik P delay.

Apa2pun, ahkak ZI percaya cuka epal memang banyak khasiat dan kebaikannya jika diamalkan.

Kalau tidak, tak kan lah cuka epal terpilih salah satu daripada makanan sunnah kan?


Monday, November 26, 2012

Confuse??? (PartII)~Jumpa Doktor Muda

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Monday, November 26, 2012 4 comments Links to this post
Assalammualaikum yang...

Hari ni ahkak ZI nak sambung balik story confuse ahkak ZI.

Endingnya ahkak ZI dah tahu...jeng..jeng...jeng...

Tapi biarlah ahkak ZI simpan dulu untuk entry yang seterusnya.

Sabar ya yang!

Walaupun Cik P The Vogue ahkak ZI tak muncul2 gak dah lebih dari 2 bulan, ahkak ZI tak de la over excited dik.

Sementelah pulak UPT memanjang negatif.

Tak macam zaman dulu2.

Period belum delay pun dek kerana kengkonon ada simptom2 orang pregnant, terus je buat UPT.

UPT kit ni toksah cakap lah, dah beratus duit membelinya.

Rupanya2 Cik P nak datang melawat.~hu...hu...

Sendiri frust menonggeng!

La ni ahkak ZI lebih cool!~hik..hik...gedix!

Dek kerana Cik P dah delay, pinggang pun sakit2, perut pun rasa sengal2 dan buncit semacam~eh!bukan perut buncit ni dah lama ke? huwaaaa!~so ahkak ZI amik keputusan, jumpa tuan doktor.



Abang korang cadangkan pegi Klinik Dr. Hamid Arshat sebab dulu ahkak ZI pernah buat treatment dan kena operate kat situ.

Tapi, jauhlah pulak dari rumah ahkak ZI.

Lagipun, kat situ parking punyalah susah.

Nak pergi klinik doktor cina yang ahkak ZI pernah story dulu, tak nak luka lama berdarah kembali!~uwek! terluka la sangattt!

So,Ahkak ZI decide pergi Klinik P kat depan umah ni jer.

1st time pergi kat klinik ni.

Cadangnya nak buat ultrasound.

So, abang korang dengan setia hati temankan ahkak ZI pergi klinik.


Lepas isi borang registration, ahkak ZI pun duduk lepak tunggu nama dipanggil.

Tak ramai orang menunggu.

Ada sorang lelaki + ahkak ZI. Dua orang la.

Tunggu punya tunggu, patient lelaki tadi tak dipanggil2 pun.

Tunggu lagi.

Ada seorang lagi patient lelaki masuk.

Tunggu lagi.

Mana lak tuan doktor ni?

Tup..tup..ada seorang pompuan muda masuk tergesa2 straight ke bilik doktor.

Oh...itu agaknya doktor.

Dia pergi breakfast kat restoren mamak sebelah klinik ni kot.

Nama patient lelaki pertama tadi dipanggil.

Masuk kejap je bilik doktor, dah keluar balik.

Mengikut firasat ahkak ZI yang dah lama bekerja ni, mamat tu mungkin nak amik MC je!

Ah!Tak kisah lah kan.

Jangan nak kepochi!

Then, nama ahkak ZI dipanggil.

Masuk2 bilik doktor, tengok doktor,hmmm!!Mudanya doktor. Cam student U jer!

Soalan pertama: "Apa problem yang?"

Yang? Hmmmm....


Mungkin doktor try nak beramas-mesra dengan panggilan macam tu.

Sepanjang sesi consultation, ber-yang-yang je dengan ahkak ZI.

Tapi, minta maaflah.

Pada ahkak ZI, nampak kurang professional bila doktor address patient begitu.

Ah!Tak kisahlah.

Asalkan jangan panggil ahkak ZI hoi!hoi!sudah!

So, ahkak ZI pun mengadulah pada doktor muda ni problem ahkak ZI.

Doktor pun tanyalah soalan2 lazim~bila last Cik P datang, period cycle,  period regular tak, berapa tahun TTC, fertility treatment yang pernah buat, kos treatment bla..bla..bla..

Then, buat UPT.

Result tetap negatif.

Last2 doktor muda cakap : "Tunggu lagi satu bulan, kalau masih tak period datang balik klinik."

Ahkak ZI tanya : "Tak boleh buat ultrasound ke?"

Jawap doktor muda : "Tak perlu. Tunggu sampai bulan depan kalau tak period juga."

Untuk sakit2 pinggang ni doktor muda kata mungkin ahkak ZI ada angkat barang berat.

Memanglah dalam minggu tu, ahkak ZI banyak buat kerja angkat-mengangkat sebab menguruskan kenduri kahwin adik ahkak ZI.

Tapi, sakit pinggang ahkak ZI ni start semenjak period ahkak ZI delay.

Bukan dalam minggu tu aje.

Doktor muda nak bagi panadol je untuk sakit pinggang sebab tak berani nak bagi ubat2 lagi takut ahkak ZI conceive.

Ahkak ZI cakap kalau panadol je, tak payah bagilah. Sebab ahkak ZI boleh cari sendiri.

So, to cut the story short~walaupun sebenarnya dah panjang berjela! lepas bayar RM25, ahkak ZI balik je la.

Ahkak ZI sedikit terkilan sebab selain tak dapat buat ultrasound, doktor muda tu tak check langsung perut ahkak ZI ni.

Pegang pun tidak, tekan pun tidak, cuit pun tidak.

Rasa2nya ini mungkin kali pertama dan terakhir ahkak ZI pergi klinik ni!~merajuk la kononnnn!!!

Rupa2nya masa ahkak ZI pergi toilet untuk dapatkan spesimen air kumbahan untuk UPT, abang korang sempatlah berborak2 dengan doktor muda tu.

Actually, doktor sebenar klinik tu tak de. Bercuti agaknya.

Doktor muda tu cuma doktor pengganti@temporary@LOCUM je!

Hmmm... patut laaaaa........




p/s Need a second opinion!


Wednesday, November 21, 2012

Confuse???

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Wednesday, November 21, 2012 5 comments Links to this post

Jeng..jeng..jeng....

Nampak tak? Nampak tak?

Ada gaya Diana Danielle tayang UPT kit dia selepas berjaya bunting pelamin tak?

Ada beza ahkak ZI oooiii!!!

DD punya hok yang mahal tu, Ahkak ZI punya UPT kit murah hu...hu...

DD punya result ada 2 line, Ahkak ZI punya 1 line jer!

Sabar je la...

Sebenarnya Ahkak ZI tengah confuse yang teramat ni.

Ini adalah kerana sampai saat ketika entry ini ditaip, Cik P masih tak datang melawat Ahkak ZI.

Dah lebih 2 bulan, Cik P tak berkunjung tiba.

Sebelum ini tak pernah pulak Cik P buat perangai lagu ni.

Paling lewat pun,beberapa hari je.

Tak de la makan bulan.

Itu pun jarang2 dan kadang2,~ceh!macam Nujum Pak Belalang lak!

Tapi most of the time, belum pun cukup sebulan, Cik P dengan lenggang lengguknya datang menjenguk walaupun tak diundang!

Kadang2 dalam satu purnama sampai 2 kali datang.

Kalah Bangla jual karpet datang kutip utang!

So, bila Cik P tak datang, macam biasa, kenalah check air kumbahan.

Masuk UPT kit yang dalam gambar kat atas tu, dah 4 kali Ahkak ZI test.

Tapi semua result sama je, fail!~hu...hu...hu...

Tu yang Ahkak ZI confuse ni!

Dulu ada kes masa Cik P lambat datang beberapa hari,  perut pun kembung semacam, Ahkak ZI pun pergilah check.

Tapi Doc tu cakap, masalah hormon dan badan Ahkak ZI ni banyak angin!

So, dia bagi ubat buang angin je!

Tak pe la, nanti Ahkak ZI pergi jumpa doktor untuk menghilangkan ke'confuse'san Ahkak ZI.

Tunggulah update dari Ahkak ZI ya.~kalau sudi la hi..hi..

Wednesday, November 14, 2012

Redha Tapi Belum Cukup Tabah

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Wednesday, November 14, 2012 12 comments Links to this post
Sekarang ni macam2 musim.
Musim cuti sekolah.
Musim hujan.
Musim banjir.
Musim kenduri kahwin.

Sabtu lepas Ahkak ZI attend satu majlis.
Anak keponakan abang korang nak bertunang.
Dah dijemput.
Kita pun datang je la kan.
Kalau ikutkan hati, malas~huaarggghhhh!!!
Musim2 hujan ni lagi best kalau dapat berkubang berlengkar atas katil hi...hi...~gediknya!

Kat majlis tu mestilah ada orang bawa baby kan.
Adalah sorang baby girl tu yang sangat chubby dan cute yang dipegang oleh nenek dia.
Memang geram betul tengok!
Rasa cam nak gigit2 je pipi dia yang gebu tu he...he...

Kebetulan Ahkak ZI duduk sebelah nenek dia.
Ahkak ZI pun agah2 la baby girl tu.
Gu..gu...ga..ga...

Biras Ahkak ZI yang duduk bersimpuh depan Ahkak ZI sound..
"Hai! Tak kan tengok je...Bila lagi?"

Biras yang sorang ni memang Ahkak ZI selalu cuba nak mengelak dari berjumpa.
Bukan apa, malas nak dengar soalan bodoh dari dia.

Pernah satu masa dia sound Ahkak ZI.
"Ni bila lagi ni?Tak kan berdua je?"

Ahkak ZI tak kisah sangat soalan bodoh tu.
Dah biasa.
Orang lain pun pernah tanya juga soalan bodoh cam ni.

Tapi yang Ahkak ZI tak berkenan adalah nada dan mimik muka dia tanya soalan tu.
Macam marahkan Ahkak ZI sebab tak ada anak.
Seolah2 macam Ahkak ZI sengaja tak nak anak!
Seolah2 macam Ahkak ZI ni lebih suka hidup berdua dari beranak!

Ahkak ZI hanya mampu geleng kepala sambil tersenyum dan menjawab:
"Dah tak tahu nak jawab macamana lagi dah!"

Atau dalam ertikata lain:
"Bodohnya soalan ko!"

Berbalik pada insiden dengan baby girl tu, Ahkak ZI hanya diam.
Kerana Ahkak ZI rasa itu yang terbaik pada saat dan suasana ketika itu.
Diam menahan perasaan!

Dan akibatnya, airmata Ahkak ZI start bergenang..hu...hu...
Sedaya upaya Ahkak ZI cuba menahan agar tak menitis.
Supaya orang sekeliling tak tahu Ahkak ZI menangis.

Nasib baiklah nenek baby girl tu cakap sesuatu yang dapat melegakan hati Ahkak ZI.
"Tak pe la. Belum ada rezeki lagi."

Agaknya nenek baby girl tu nampak airmata Ahkak ZI yang bergenang.
Dia cuba berborak2 dengan Ahkak ZI pasal baby girl tu.

Ahkak ZI hanya mampu tersenyum.
Senyum dalam tangisan!

Balik dari majlis, hati Ahkak ZI masih berbuku.
Semasa solat Asar, airmata tak dapat ditahan2 lagi.
Mengalir deras macam empangan pecah.
Selebat air hujan yang mencurah2 ketika itu.



Kepada Allah SWT, Ahkak ZI mengadu.
Kepada Allah SWT, Ahkak ZI luahkan segala yang terbuku.
Kepada Allah SWT, Ahkak ZI memohon kekuatan diri.
Kepada Allah SWT, Ahkak ZI memohon kesabaran hati.

Ahkak ZI sangka tempoh hampir sedekad menanti zuriat impian, Ahkak ZI sudah semakin redha.

Mungkin Ahkak ZI redha tapi belum cukup tabah dan kuat menghadapi soalan2 bodoh camtu!

Alhamdulillah..selepas mengadu kepada Allah SWT, hati Ahkak ZI semakin tenang.
Airmata sendu pun sudah berhenti mengalir.

Ya Allah, Ya Rabbi, Ya Tuhanku...
Kau tanamkanlah dalam hatiku sifat tabah dan sabar untuk menghadapi segala ujianMu.
Sesungguhnya hanya Engkau Yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku!



 








Wednesday, November 7, 2012

Pengorbanan Seorang TTC

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Wednesday, November 07, 2012 12 comments Links to this post

Salam Aidil Adha!

Sorilah, baru ari ni ada kesempatan nak ucap selamat dan seterusnya update blog ahkak ZI ni.

Kepada yang buat korban-lembu,kambing,unta-TAHNIAH Ahkak ZI ucapkan.

Semoga ibadah korban anda diterima dan diberkati oleh Allah SWT. Amin!

Bila sebut bab korban2 ni, pada insan2 terpilih adik2 TTC ni, pengorbanan adalah sesuatu yang sinonim.

Sebenarnya pelbagai bentuk pengorbanan yang perlu dilakukan oleh adik2 TTC.

Hanya adik2 TTC yang mengetahui dan mengerti!

1. Korban Wang Ringgit

Orang cakap wang ringgit bukanlah segala2nya.

Wang ringgit tidak menjamin kebahagiaan.
 
Tapi dalam proses TTC wang ringgit adalah satu pengorbanan yang perlu dilakukan oleh pasangan2 yang mendambakan kehadiran zuriat impian.

Kos rawatan kesuburan seperti IVF, IUI memang memerlukan pengorbanan wang ringgit yang banyak.

Itu belum masuk lagi, pemakanan2 tambahan seperti Biodex, Jamu Mak Dara, Bidadari etc..etc...

Tambah lagi kalau pergi rawatan tambahan alternatif seperti rawatan tradisional, mengurut, refleksologi, akupuntur etc..etc..

Pendek kata, apa saja ikhtiar akan diusahakan walaupun ratusan malah ribuan wang ringgit perlu dikorbankan semata-mata untuk mendapatkan zuriat impian.

2. Korban Masa dan Tenaga

Selain daripada wang ringgit, pengorbanan masa dan tenaga juga perlu dilalui oleh adik2 TTC. 

Kalau yang bekerja, kadang2 cuti tahunan banyak dihabiskan untuk pergi mendapatkan rawatan kesuburan. 

Turun-naik tangga, keluar-masuk hospital, klinik, itu perkara biasa untuk adik2 TTC.

Demi untuk mendapatkan zuriat impian, kadang2 adik2 TTC sanggup pergi je ke mana ceruk rantau.

Kat mana je dengar orang- bomoh, pengamal perubatan traditisional, tukang urut etc- yang boleh membantu, adik2 TTC sanggup berkorban masa dan tenaga travel jauh2 untuk mendapatkan rawatan.

3. Korban Rasa

Demi mendambakan zuriat impian, adik2 TTC sanggup mengorbankan rasa.

Rasa apa? 

Rasa sedap ;-) ~Ha!Apsal senyum2 tu?~

Maksud ahkak ZI, rasa sedap lidah dan tekak la.

Macam2 ubat, air, pil, buah2an, herba2 etc..etc.. yang sanggup adik2 TTC telan.

Rasa pahit+payau+masam+manis, pendekata seribu-satu rasa dah masuk kat tekak adik2 TTC kan.

4. Korban Body

Korban body?

Amboi!Terangkat kening korang bila ahkak ZI tulis korban body ya.

Baca dulu sampai abis..sayang ooooiiii!!!

Maksud ahkak ZI, dek kerana dah bermacam hormon, ubat masuk kat body adik2 TTC, suka-tak suka ada perubahan pada bentuk,lekuk-liuk body adik2 TTC kan.

Kalau dulu bentuk body macam biola. Sekarang dah macam double bass!!~huaaa!!!!pengalaman sendiri!~

Kalau dulu timbang badan, jarum penimbang pun segan nak gerak. Sekarang, pandang penimbang pun tak berani!

Kalau dulu, boleh bergaya dengan baju kebaya ketat. Sekarang, sorry laaa...spare tyre kat sana-sini!


5. Korban Perasaan

Dalam banyak2 pengorbanan, yang ni susah sikit.

Sapa2 yang termasuk dalam group TTC, tahulah apa yang ahkak ZI maksudkan.

Muka kena tebal.

Telinga kena tuli.

Mulut kena kunci.

Walaupun hati menangis...

Adik2 TTC kena jadi manusia tak lut sindiran, cacian, umpatan.

Hati kena kering, keras macam batu.


Apa2 pun, segala bentuk pengorbanan yang adik2 TTC perlu lakukan, semuanya untuk satu tujuan. 

Mendapatkan zuriat impian yang diimpikan.

Semoga pengorbanan yang adik2 TTC lakukan mendapatkan keredhaan Allah SWT sebagaimana korban yang dilaksanakan pada Hari Raya Aidil Adha.

Monday, September 24, 2012

Sharing Is Caring ~ Doa Untuk Mendapatkan Zuriat-Amalan Dari Ulama' Mekah

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Monday, September 24, 2012 3 comments Links to this post
Sekarang ni ahkak ZI suka layan radio IKIM.fm.

Halwa telinga ahkak ZI ni dah tak berapa nak terima EraFM, HotFM, SinarFM dan saluran radio seangkatan dengannya.

Mungkin dah peringkat2 umur di ambang senja ni.

Selera dengar radio pun dah berubah.

Seronok juga dengar IKIM.fm ni tau.

Banyak ilmu yang boleh dipelajari dan dimanfaatkan.

Lagu2 yang diputarkan pun sedap juga.

Sore2 DJ dia pun soothing jer.

Tak de la terpekik-terlolong, terjerit2, ketawa mengilai2 cam sesetengah DJ radio tu.

Antara slot yang ahkak ZI suka, Pesona D-Zahra, tiap2 Isnin, start jam 10 pagi.

Ustaz undangan adalah Ustaz Muhamad bin Abdullah Al-Amin a.k.a Ustaz Amin.

Suka dengar Ustaz Amin ni bagi ceramah.

Kadang2 ahkak ZI boleh gelak sorang2 masa Ustaz Amin ni sesekali buat lawak bila berceramah berkaitan dengan hal2 rumahtangga.

Actually entry ahkak ZI kali ni bukanlah pasal ustaz Amin ni ataupun IKIM.fm tu.

Cuma satu pagi tu, ahkak ZI terdengar Ustaz Amin bercerita tentang sorang sahabatnya yang minta bantuan Ustaz yang ketika tu nak pergi menunaikan umrah.

Sahabat ni minta Ustaz Amin bertanyakan kat alim-ulamak di Mekah kot2 ada doa dan amalan tertentu untuk dapatkan zuriat.


Kisah selanjutnya... ahkak ZI copy & paste dari blog Ustaz Muhamad Abdullah Al-Amin.~minta halalkan ya Ustaz!~

Bicara Ilmu 84 – “Doa Untuk Mendapatkan Anak – Amalan Dari Ulama’ Mekah”

Pertemuan saya dengan Habib Muhammad Jamalullail pada 21 Julai 2012 penuh dengan erti.

Habib Muhammad Jamallullail memberikan amalan untuk mendapat cahayamata bagi sesiapa yang susah atau belum mendapat cahaya mata.

Amalan ini boleh dibuat dengan dua keadaan:-
1. Jika kita ditempat kita
2. . Jika kita datang menunaikan Umrah

Keadaan satu (Jika Kita Berada di Tempat Kita)

1. Jika kita ditempat kita, bacakan setiap kali waktu solat 7 kali dua doa di bawah diiringi dengan istigfar seperti di bawah 100 kali

رَبِّيْ لاَ تَذَرْنِيْ فَرْدًا وَأَنْتَ خَيْرُ الْوَارِثِيْنَ
maksudnya : Ya Tuhanku, janganlah biarkan aku keseorangan dan Engkaulah sebaik-baik yang mewarisi

رَبِّيْ إِنِّيْ لِمَا أَنْزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيْرٍ
Tuhanku sesungguhnya aku adalah dari apa yang telah Engkau tetapkan padaku dan sebaik-baik orang yang faqir

Baca istigfar banyak2

أََسْتَغْفِرُاللهَ إِنَّهُ كَانَ تَوَّابًا
Aku minta ampun pada Allah dan sesungguhnya Dia yang maha memberi taubat.

Keadaan dua (Jika Kita Menunaikan Umrah)
Jika menunaikan umrah, setiap kali tawaf baca kedua-dua doa di atas, semasa di Mekah, baca Istighfar di atas banyak-banyak.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat.
“Ilmu Pelita Hidup”
al-faqir Ila Rabbihi
Muhamad bin Abdullah
Shah Alam
31 Julai 2012 jam 5.00 petang

Kredit : Sumber

p/s 
Pada yang berhajat untuk mengumpul saham akhirat, boleh lah bersedekah ke Yayasan Al-Ijabah yang ditubuhkan oleh Ustaz Amin. 

Sumbangan anda dimanfaatkan untuk Rumah Anak Yatim dan Rumah Pesakit2 HIV Muslim yang ditubuhkan oleh Ustaz Amin.

Maklumat lanjut boleh layari blog Ustaz Muhamad Abdullah Al-Amin.                         

Saturday, September 22, 2012

Setiap Yang Ditakdirkan Ada Hikmahnya

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Saturday, September 22, 2012 3 comments Links to this post
Assalammualaikum pembaca blog ahkak ZI yang disayangi.

Lama sungguh ahkak ZI tak update blog Zuriat Impian ni.

Dari sebelum posa sampailah dah habis raya.

Sorilah dik, tak sempat ahkak ZI nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri.

Reserve untuk tahun depan. Boleh?

Itu pun kalau diizinkan Allah, panjang umur.

Bukannya lupa ataupun dah malas.

Tapi ada priority lain yang lebih utama.

Ada tanggungjawab yang ahkak ZI perlu laksanakan.

Tanggungjawab sebagai seorang anak.

Kesihatan ayahanda ahkak ZI sebelum bulan posa lalu tak begitu baik.

Tu yang ahkak ZI perlu berulang-alik hometown untuk uruskan ayahanda.

Bila di dalam situasi begini, terasa hikmahnya Allah SWT tak mengurniakan zuriat pada ahkak ZI.

Mudahlah ahkak ZI nak menjenguk dan menjaga ayahanda ahkak ZI.

Berulang-alik ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

Kalau ada anak, bersekolah pulak tu, mesti susah jugak nak bergerak ke sana-ke mari.

Bonda ahkak ZI pun bersetuju.

Walaupun dia sedih dan kesiankan ahkak ZI yang masih belum berzuriat ni, tapi kata bonda...

"Setiap ketentuan Allah pasti ada hikmahnya yang tidak kita ketahui sehingga sampai masanya."

Sesungguhnya Allah SWT Maha Mengetahui.....

Thursday, July 12, 2012

Redha Di Mulut, Ikhlaskah Di Hati?

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Thursday, July 12, 2012 5 comments Links to this post
"Saya redha jika Allah tidak kurniakan saya zuriat. Pasti ada hikmahnya......"

"Saya redha jika ditakdirkan saya tidak ada anak. Allah nak menguji saya...." 

"Saya redha jika saya tak berpeluang punya cahaya mata. Allah Maha Mengetahui "


Betul ke ko redho dik?

Ikhlas ke hati ko bila sebut perkataan redha tu?


Tapi kan dik, kalau ko benar2 redha dan ikhlas, kenapa...kenapa....why....why.....

  • airmata ko mengalir setiap kali datang peyed?
  • hati ko terluka setiap kali baca status kat wall FB kawan ko dah preknen?
  • jiwa ko sentap setiap kali makcik2 joyah mulut kepoh jumpa kat kenduri kawin tanya ko dah berisi ke belum?
  • dada ko sebak setiap kali dapat berita adik-beradik,sedara-mara,sepupu-sepapat ko yang baru kawin dah bunting pelamin macam Fasha Sandha?
  • senyum ko tawar bila manusia mulut tak de insuran bertanya soklan bodoh apasal perut ko tak buncit2 lagi?
Why? Why?

"Redha itu ikhlas. Pasrah itu itu menyerah!"~Macam pernah ku dengar ayat ini, tapi di mana ya?he..he...drama la pulak!~


p/s
Walaupun ahkak ZI ni dah dekat sedekad menanti, dah masuk dalam fasa redha, tapi sesekali tercuit juga hati nurani ahkak ZI ni.
Ya Allah! Tingkatlah kesabaran dalam diri hambaMu ini...

Wednesday, July 11, 2012

Alhamdulillah ;-)

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Wednesday, July 11, 2012 2 comments Links to this post
Alhamdulillah!

Bersyukur di atas kurniaan Allah SWT.

Akan bertambahlah umat Nabi Muhammad S.A.W.

Semakin berkembanglah salasiah keluarga.

Semoga zuriat yang lahir menjadi anak yang soleh/solehah.

Amin!




Tahniah untuk adik-adik saudara ahkak ZI!

AFR~bakal menimang zuriat yang pertama
NRR~bakal menimang zuriat yang kedua



p/s
Ahkak ZI masih seperti yang dulu ya adik2.
Masih setia menanti.....

Thursday, June 28, 2012

Iklan POWER!!!!

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Thursday, June 28, 2012 4 comments Links to this post
Entry kali ni nak off-topic sket.
Boleh kan?
Kali ni tak nak citer pasal TTC, tapi pasal iklan.

La ni, naik seriau Ahkak ZI nak selak2 majalah, tabloid, sokkabar.

Selak2 mesti terjumpa.
Iklan ni sepesen je.
Mesti ada model lelaki dan pompuan.
Model pulak ada yang boleh panggil pokcik2 dan mokcik2.
Yang model lelaki ada siap pakai ketayap lagi.
Dua2 model harus laki bini.
Posing kena romantis.
Sengih sampai ke telinga.
Yang model pompuan mesti tayang muka cam anak dara walaupunnnn.....!!!
Yang model laki pulak, kena tayang muka power, gagah perkasa!
Konfius iklan apa yek?
Iklan apa lagi,  ubat kuat la!
Kenkadang naik geli-geleman ahkak ZI baca iklan power ni!


"Isteri power, suami sayang!"

 "Suami sering memuji tentang hubungan intim lebih sensasi dan mengasyikkan penangan Jus XXX & Gegetah XXX yang mengeluarkan getah~bluek!~ secara semulajadi apabila bersama. Suami hari2 mau!"

"Rahsia menambat hati suami...rapat dan bergetah seperti anak dara!"

"Bulan madu..usia emas..makin tua makin sayang!"

"Tok Ki semakin sihat. Pada kaum lelaki yang ada masalah dan sudah berusia, cubala minum Ginseng XXX. Kawan2 surau semua pakat beli. Bagus sangat..memang betul2 menjadi..KUAT BETUL!"

"Penangan Arjuna XXX! Nikmat seperti malam pertama!"

"Suami saya semakin kuat & bertenaga, kalah orang bujang sayang abang selalu!"

"Setiap malam seperti malam pertama!"

Heran betul ahkak ZI.
Yang pokcik2 & mokcik2 tu tak segan ke kat anak cucu jadi model iklan cam ni.

Apa perasaan diaorang ek?
Ntah lah!

Tuesday, June 19, 2012

Doktor Bukan Tuhan!

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Tuesday, June 19, 2012 9 comments Links to this post
"At your age, your chances of pregnancy are slim.Susah sket.Unless IVF, mungkin ada chance la"
Ayat lebih kurang je la.
Malas ahkak ZI nak kenang2 balik ayat2 cinta tuan doktor yang ahkak ZI buat treatment tu.
Lebih2 lagi terkenang ekspresi toya muka tuan doktor tu.
Muka hopeless.
Maksud ayat sama je, dalam bahasa Cik Joyah:

"Ko tak de harapan nak preknen dalam umo2 cam ni!"

Ahkak ZI sedar diri dik!
Tak payahlah ko nak ingatkan aku tuan doktor!
Aku jumpa ko pun sebab masih ingin meneruskan sisa2 perjuangan untuk mendapatkan zuriat impian yang didambakan selama ini.~ha!ha!ayat puitis tak bole bla!~

Ahkak ZI pun ngadu manjalah kat abang korang, ye la nak pujuk hati yang rawan ni kan.~sob!sob!sob!

 "B, doktor cakap chances kita nak dapat baby susah. Umo ZI pun dah meningkat..bla..bla..bla..." 

Masa cakap tu ahkak ZI cool jer.~control tak hengat!~
Tak de drama airmata.
Mungkin airmata ahkak ZI dah kering kot!

Abang korang balas, simple jer...

"Ye la, he's trying to be realistic. Tak nak bagi kita harapan. Tapi dia bukan TUHAN!"

Dengar je kata2 hikmat dari abang korang tu kan, sejuk hati ahkak ZI ni. ~ i lap u la B!~
"Kunfayakun, Jika ALLAH menghendaki sesuatu hanya berfirman: 'Jadilah' ; maka jadilah ia." (Surah Yassin; hujung ayat 82).

Jadi tuan doktor, tak perlulah tuan buat muka hopeless lagi bila buat treatment fertility untuk patient yang umo2 cam aku ni.
Bukan tak pernah terjadi, ada TTC yang peringkat umo ujung2 ni dikurniakan zuriat impian.
Itu semua kehendak DIA.
Lenkali tolong re-phrase balik ayat2 cinta tuan doktor, apa salahnya tuan cakap:

"Kalau ikut sains, at your age, your chances of pregnancy are slim.Susah sket tapi tak mustahil. Rezeki anak tu, Allah yang tentukan. Saya cuma membantu. Yang izinkan Allah SWT. Apa2pun, saya kagum sebab puan masih terus berusaha. Saya doakan percubaan puan kali ini berjaya!"
Ha!Kan sedap sket dengar.
Tapi aku tahu dan sangat2 pasti.
Kompem!Tuan doktor tidak akan cakap macam tu. 

Ni apa kes tuan pulak yang sound cam orang putus harapan?
Yang keluar duit ribu-riban buat treatment ni, aku!
Yang kena telan ubat berbiji2, bulat,lonjong ni, aku!
Yang kena belah perut, cucuk2 itu ini, aku!
Yang badan jadi kembang setaman cam dipam2 efek dari ubat2 subur ni, aku! 
So, tak payah lah tuan nak bersusah-hati, berhati rawan, bergundah-gulana frust menonggeng kalau treatment aku ni tak berjaya.

Biarkanlah aku menaruh sedikit harapan. 
Walaupun ia cuma satu harapan palsu!~sob!sob!sob! lagi~
Satu sen pun duit tuan tak luak.
Bertambah lagi adalah.


Tak perlulah ingatkan aku tentang kekecewaan, treatment ini bakal tidak berjaya.
Kami TTC, sudah lali dengan kekecewaan.
Dari kekecewaan lah, kami TTC membina kekuatan.~chaiyok!chaiyok!
Pengalaman TTC banyak mengajar kami apa itu erti kesabaran, pengorbanan, usaha dan tawakal!


Mungkin jika aku cakap, rezeki itu ditangan Allah, bukan di tangan doktor, tuan akan cakap:
"Sorry!Saya tak tahu hal tu!" 
Mungkin jika aku sebut pasal qada' & qadar Tuhan, tuan doktor akan cakap:
"Ada aku kesah!" 

Namun, aku tidak akan sekali2 salahkan tuan doktor.
Memang tak patut aku marahkan tuan doktor sebab tuan doktor cha-ya-nun-alif  ha..ha...!!


Nota kaki:
Kisah ahkak ZI dan tuan doktor ni sudah setahun berlalu.
Dah tak jejak lagi kat klinik tuan doktor ni.

Lastly,terimakasih kerana sudi membaca entry meraban ni!


Friday, June 15, 2012

Soklan Bodoh!

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Friday, June 15, 2012 8 comments Links to this post
Hari ni baru ahkak ZI berkesempatan menghapdet blog ni.
Jangan korang ingat ahkak ZI ni cakap tak serupa bikin.
Awal2 kemain lagi.
Satu hari sampai 2 entry.
Siang malam menghapdet blog yang tak seberapa ni.
Lepas tu, hampeh!
Macam semangat pepsi cola.
Masa gas nak keluar membuak2 buih.
Lama2...nan hado cik jah!

Ahkak ZI ada urusan peribodi yang perlu disettlekan.
Sekarang dah free sket, bolehlah ahkak ZI melayan balik blog ni.

Berbalik pada tajuk entry ahkak ZI kali ini, amacam?
Bunyi cam kurang ajar kan ha..ha...

Tapi tu lah hakikatnya.
Rasanya TTC dah masak sangat dah dengan soklan2 bodoh ni.

"Ni bila nak ada baby ni?"
"Hai!Bila nak bertiga, takkan berdua je?"
"Tak teringin ke ada anak?"
"Merancang ke?"
"Tak puas honeymoon lagi ke?"
.
.
.
lagi ...

"U dah lama kahwin kan, tak peknen2 lagi ek?"
"Bila nak berisi ni?"
"Tak de anak lagi ke? Jangan tunggu lama2 tau!"
"Best tau ada baby? Tak teringin ke?"
"Ni nak tunggu sampai bila ni?"
.
.
.
dan lagi ...

"Baby i dah pandai bla..bla..bla...U ni bila lagi?"
"Bila nak beranak ni? Jangan nanti dah tua, anak kecik lagi!"
"U tak try ke amik bla..bla..bla, buat treatment bla..bla..bla.., pegi urut dengan bla..bla..bla..?"
"Tak de baby tak sunyi ke, tak boring ke asyik tengok muka asben je?"
"Kawan kita si polan yang kahwin ari tu dah peknen dah, bunting pelamin lagi. U ni bila lagi?"
.
.
.
.
dan lagi ...
.
.
.
arghhh!!!! 
tension!!!

bengang!!!

 rasa macam nak belasah orang jer!!


** sabor ahkak ZI! sabor! Ari ni ari Jumaat!** 


Astaghfirullahalazim!!!!


Tuesday, June 12, 2012

Panggilan Hangit

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Tuesday, June 12, 2012 0 comments Links to this post

Ha!Amik ko!

Mentang2 blog ni dah berwajah baru,siang malam ahkak ZI menghapdet blog.
Semangat baru la kengkonon!~bluek!
Tapi jangan jadi "hot-hot-chicken-shit" dah la yer ahkak ZI.
Nanti bersawang balik blog ini.
Tahun depan baru jenguk balik ngeh..ngeh...

Ah lantak!
Persetankan lah suara2 sumbang tu.~chaiyok chaiyok ahkak ZI!~

Ekceli ahkak ZI gegeh menghapdet blog ni memalam sebab nak stori-mori sket pasal panggilan hangit yang ahkak terima semalam.
Kalau dari Fara Fauzana dan FBI, tak der la ahkak ZI hangen satu badan.
Ada chance lah sore ahkak ZI ni masuk radio Hot FM kan.
Glamer jap ahkak ZI!
Ni ntah nyonya mana yang dapat no HP ahkak ZI.
Kat mana dia cilok pun tak tahulah.

Ahkak ZI lakonkan semulalah panggilan hangit semalam.

Ahkak ZI : Hello.
Nyonya X : Hello, itu Pn. ZI?
Ahkak ZI : Yes
Nyonya X : Saya dari bla..bla...bla.... Kami ada promosi untuk ibu dan anak bla...bla..bla... Pn. ZI ada anak yang bersekolah kan?
Ahkak ZI : Sori! I think you got wrong info la. And I'm not interested~mode darah menyirap dan mengoren!~

Panggilan ditamatkan.

Itu je la ahkak ZI nak stori-mori.
Terimakasih kerana setia membaca entry merapu ni!
Bai!



Aku Terkejut!

Posted by Zuriat Impian@Ahkak ZI at Tuesday, June 12, 2012 3 comments Links to this post

Sungguh unsangkarable!
Suprise!Surprise!Surprise!
Jangan salah sangka ya!!!
Bukan!Bukan seperti yang korang semua sangkakan.
Aku masih seperti dahulu.

Masih menanti dan terus menanti.
Masih belum lagi bergelar mummy.
Masih lagi dalam spesis TTC!~spesis ko panggil jah! memang dasar mulut tak de insuran!~

Aku terkesima sebab masih ada yang sudi follow blog terabai ini!~terkesima la sangat!bluek!~
Terimakasih ya!
Kali terakhir aku update blog ini pada 17 November 2011.
Bermakna hampir 7 bulan blog ini tidak dipedulikan.
Kalau perut ni dah berisi, boleh buat lenggang perut lah.
Entah kenapa ari ni tetiba teringat pulak nak menjenguk.
Terkejut bila melihat follower blog semakin bertambah walaupun tiada apa2 update yang dibuat.
Rasa diri bersalah pulak kerana mengabaikan pengikut2 semua.~wink!wink!
Ha..ha..ayat tak boleh bla!
Tapi yang paling ironinya, Nuffnang earning pun bertambah jugak dalam beberapa hinggit walaupun masih jauh lagi nak mencecah cashout!

OKlah, mulai hari ini aku akan cuba untuk update selalu blog ini.
Rasanya pernah ku baca ayat ini dulu, tapi dimana ya ha...ha...

Sebagai permulaan, terimalah layout baru blog ku ini.

Walaupun aku tepek template free, jadiklah untuk menceriakan suasana.
Janji kiut dan yang penting free ha..ha..!
Tak de sepesen je design blog aku kan.
Aku tengok sendiri pun naik boring tahap gaban!
Tu yang dah lama tak update blog.~wakaka ayat cover line!padahal pemalas!~


Untuk mengubah selera, gaya bahasa blog aku kali ini tidak lagi berbunga2, bermadah puitis bagai.
Kali ini lebih santai dan sempoi. Boleh?
Ahkak dah penat dik, buat madah pujangga, jadi penglipur lara.
Skil mengayat bunga2 pun dah jadi besi karat ko!
Ye lah, sekarang kan orang sibuk transformasi itu,, transformasi ini.
Blog ini nak juga aku transformasikan.

Last but not least, mulai dari entry ni biarlah aku bahasakan diriku Ahkak ZI je.
Mengapa ahkak bukan adik?
Kerana di ambang usia ku di donia yang fana ini, memang layaklah dipanggil ahkak.
Ahkak sedar diri dik ha..ha..

So, stay tune for the new entry ok darlingss!



 

Zuriat Impian Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea